• Březina 305, 67905
  • + 420 604 381 430

Bajka o vlkovi, ovcích a obchodních zástupcích

17Červen

Bajka o vlkovi, ovcích a obchodních zástupcích

Publikováno na LinkedIn Pulse
Ke stažení zde

V jedné podhorské oblasti měli problém s vlky. Občas jim zmizela ovce a lidé začínali mít strach. Tak se rozhodli, že každý rok jednoho vlka zastřelí. Vlků bude méně a také trochu pro výstrahu těm ostatním. Stalo se. V dalších letech vlci napadali ovce častěji, a každou chvíli je někdo viděl v okolí ohrad. Ovcí bylo méně a méně, lidé měli větší strach. Jak to? Vlk loví ve smečce, samotný nemá šanci něco ulovit. Pokud ji oslabíte a nedejbože zastřelíte vůdce, smečka hledá snažší kořist, třeba ovci. Ty jinak loví výhradně samotářští vlci a ty jen tak nezastřelíte.

Poučení a doporučení?

Vždy se ptejte „Jak TO bude vypadat/fungovat
až opatření zavedu?“

Než se pustíte do nějakých „opatření“, je užitečné přemýšlet o jejich vlivu na celý systém. Často to na první pohled není vidět a dá práci zvážit všechny možné vlivy!

Potřebujete-li ve firmě nastavovat pravidla, KPI, procesy, zvažte, jaký vliv to patrně bude mít na každého jednotlivce, na jeho chování, přemýšlení, komunikaci k dalším a k čemu to patrně povede, jaký vliv tento stav bude mít i na ostatní a zpětně na celý tým.

Pokud je to jen trochu možné,
nedělejte plošná pravidla.

Příklad?
Mám tým 10ti obchodních zástupců a businessu se úplně nedaří – neplníme. Mám pocit, že nejsou dost v terénu, zrovna včera jsem jednoho nachytal v poledne v nákupním centru. Nastavím denní limit návštěv, budu je muset více hlídat, budou reportovat co dva dny. Důsledek? Ti co makali, sníží počet návštěv – proč bych makal více, ne? a navíc mám víc papírování?! Ti co nemakali, to nějak udělají – vždy se najde někdo, kdo návštěvu potvrdí!?
Chudák manažer – počet denních návštěv reportech sedí, obrat se nezvýšil, tým je spíše demotivovaný a vyčkává, co bude. Je to TO co jste chtěl?!

Řešením
je maximálně
individualizované nastavování toho,
co má zástupce firmě doručovat
a pravidelná, otevřená, ověřovaná  komunikace.

Dá to práci, ale vyplatí se to.

JAKÉ ZKUŠENOSTI  MÁTE VY?

Napište, zavolejte, propojte se se mnou!
Pomohu Vám najít to pravé řešení!

Petr Hložánek, SYSTEMIK
http://SYSTEMIK.cz
petr.hlozanek@systemik.cz
http://cz.linkedin.com/in/petrhlozanek

Publikoval Petr Hložánek  17 Čvn 
  • Post Comments 0